Motivatie is maar een woord | B2M
0621594721 info@b2m.nu

Motivatie is maar een woord..

Motivatie is maar een woord, totdat je er invulling aan geeft.

Online vind je zo’n 18 definities, die allemaal ongeveer op hetzelfde neerkomen. Motivatie is datgene wat iemand tot een bepaald gedrag drijft, de bereidheid om een bepaald gedrag te vertonen. Een platte definitie, die op zich eigenlijk weinig zegt.

Wat motiveert jou? Waarom doe je de dingen die je doet? Welke argumenten heb je om rechtsaf te slaan in je keuzes in plaats van linksaf? Zijn het jouw eigen overtuigingen of de overtuigingen van iemand anders die jou aanzetten tot actie?

Het verhaal van Ben:

Ik begon op jonge leeftijd met handbal, een sport waarvan ik altijd genoot. Het gaf me een enorme voldoening om te scoren, te zien wat ik kon bereiken met die bal en mijn lichaam. Op mijn 17de kreeg ik de kans om in de eredivisie te gaan handballen. Geloof me, dat ging niet zonder slag of stoot. Ik werd van alle kanten bekritiseerd, door sommige mensen gezien als een bedreiging, en “ik was te klein”. De meeste jongens in de eredivisie waren een kop groter of een flink stuk breder dan ik en veel mensen waren van mening dat ik het daarom niet zou redden.

Ik heb mezelf geleerd letterlijk schijt te hebben aan wat anderen denken. Handbal was mijn passie, ik had keihard gewerkt om aan de top te komen en ik zou nog harder werken om daar te blijven. Niet zozeer om anderen te bewijzen dat ik het kon, maar meer omdat ik ervan overtuigd was dat ik het kon.

Toen kreeg ik mijn eerste minuutjes speeltijd, het was erop of eronder. Een eerste indruk maak je één keer en vervolgens nooit meer. Ik speelde en deed dat met passie, met de overtuiging dat ik het kon en door mijn sterkste kant in te zetten. Ik ben dan wel klein van stuk, maar wel ontzettend snel. Ik scoorde, en niet 1 keer! Man, wat een gevoel. Uiteindelijk werd ik van de bekritiseerde jongen van 17 jaar, die “te klein” was voor de eredivisie, topscoorder van mijn klasse. Het was mijn motivatie die me daar gebracht had waar ik wilde zijn.

Motivatie is een woord dat pas betekenis krijgt op het moment dat jij die betekenis eraan geeft. Als je iets wil bereiken, doe het dan omdat jij het wil en laat los wat anderen willen of denken. Jouw eigen intrinsieke wil, is het meest krachtige middel om jouw doelen te bereiken.